polished concrete effect clay plaster wall finishes by Clayworks

Wabi Sabi at Sosharu

Neri and Hu designed Sosharu based on the principles of Japanese philosophies, including Wabi Sabi, simplicity and humility.

The principles were carried onto the interior walls where an unfired clay plaster finish was specified: a plaster that would bring texture, luxury and purity of form and material.

Wabi Sabi is an ancient Japanese concept which means the beauty of imperfection. It celebrates nature, asymmetry, modesty. With its raw earthy integrity, strength and presence, its tactile sensuousness and unique patina, clay plaster complements Wabi-Sabi perfectly, while also softening acoustics and light and promoting a feeling of emotional wellbeing and tranquillity.

“Neri&Hu were aiming to create a perimeter of intrigue in the ground floor space, with a unique finish that would have its own character while complementing the feature timber structure sheltering the main dining area. The Clayworks cement effect finish helped to add depth and texture to the walls, which were further highlighted with custom mirrors and lighting.”

Erika Lanselle, Senior Associate of Neri & Hu.

Erika mentions cement, a material that is currently ‘fettished’ by designers, but has immense practical and environmental implications. Clay offers an alternative: an altogether new and unique aesthetic, suggesting an exciting future for an ancient material.

Sosharu, Jason Atherton’s Japanese izakaya-style restaurant, which opened in March 2016 was named London Restaurant of the Year at the AA Hospitality Awards 2016.

For a selection of pictures of this project please visit our gallery pages.

Photographs by Adam Scott. Strict Copyright.

Clayworks clay plaster wall finishes for London restaurant